Ce avem noi aici?

Mă numesc Răzvan Anghel și sunt un român pasionat de istoria noastră antică. De aceea am studiat plăcile dacice de plumb descoperite la Sinaia, artefacte pe care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” le ține în subsol de multă vreme, fără să le inventarize și să le studieze. Așa a apărut „Mato Davo Geto”, studiu realizat între anii 2006 - 2014. Lucrarea, redactată în format PDF, se poate descărca cu un click pe coperta cărții. Lectură placută!

vineri, 6 noiembrie 2015

Se remarcă apropierea numelui Zabelo (ZABELO, ZABELIEO, ZABELIO, ZABELOE, ZABELOI, ZABELOIE, ZABIELIO, ZABOLIEO), zeul războiului așa cum l-am identificat prin reprezentarea grafică prezentă pe plăci, de numele zeului trac Zbelsurdos (Zbelthiurdos,  Zbelthurdos sau Zibelthiurdos, Zibelthurdos).
Numele lui Zbelsurdos este tradus de către specialiști prin „Lumină-Fulger” și este apropiat de forma originală getă a numelui Gebeleizis, care este posibil să fi fost Zebeleizis, după cum este de părere Ioan I. Russu. (Religia geto-dacilor. Zei, credințe, practici religioase, Anuarul Institutului de Studii Clasice, V, Cluj, 1947, pag. 106). Această formă, Zebeleizis, conține aceeași rădăcină zbel/zibel/zabel care este prezentă și în formele Zabelo (întâlnită pe plăcile de plumb) și Zbelsurdos (întâlnită pe inscripții antice).
Zbelsurdos, sub formele Zbelsurdo, Zbeltiurdi, Zbeltiurdo sau Zbelsurdi, este întâlnit pe patru inscripții scrise în latină, descoperite în România (Drobeta), în Serbia (Kačanik) și două în Macedonia (Skopje și Dovezence). Iată textele inscripțiilor după întregire.
- Iovi Optimo Maximo Sabazio . . . et / Iovi Optimo Maximo Zbelsurdo / Antonius ?.
- Zbeltiur/di Sextius Ba-/p(?)ecus op/tio pro salute / sua et suorum / votum solvit libens merito.
- Deo Zbel/tiurdo / Sextus Flavius Fla/minalis / votum libens posuit.
              - Dei Zbelsurdi SIL--- // Catulus Munatia/nus G--- pro salu/te parentium et / fratrum.
     Numele apare sub formele Zbelsurdo (Ζβελσούρδῳ) și Zbelthiurdo (Ζβελθιουρδῳ) și pe 11 inscripții scrise în greacă, descoperite în Tracia și Moesia Inferior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.