Ce avem noi aici?

Mă numesc Răzvan Anghel și sunt un român pasionat de istoria noastră antică. De aceea am studiat plăcile dacice de plumb descoperite la Sinaia, artefacte pe care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” le ține în subsol de multă vreme, fără să le inventarize și să le studieze. Așa a apărut „Mato Davo Geto”, studiu realizat între anii 2006 - 2014. Lucrarea, redactată în format PDF, se poate descărca cu un click pe coperta cărții. Lectură placută!

marți, 17 noiembrie 2015

Numele pe care înaintașii noștrii și-l dădeau în textele de pe plăci este DABO GETO” (ΔABO ΨETO, cu caractere arhaice), adică Davo-Geți. De multe ori numele apare înainte sau după numele unor regi cunoscuți în izvoarele antice cum ar fi Boerobisto (Burebista) pe placa 12 „NOBALO BOERIBISTO MATO DABO GETIO”, Kotizonio (Cotisonis) pe placa 72 „KOTIZONIO ZIDOE MATO DABO GETIO” sau Duro (Duras) pe placa 130 „DURO BASILEO DABO GETO”. Astfel terminația DABO, adică „davo”, prezentă în majoritatea numelor de cetăți davo-geto-dacice, ar putea avea sensul de „al Davilor” și arătă originea davă a acestor cetăți.
Placa 112, cu textul M(ato) B(oerobisto) Δ(abo) Ψ(eto)
Strabo (7.3.12) ne spune că „Există acolo o altă împărțire a acestui popor, care provine din timpuri antice. De aceea unora li se spune Daci (Δακος, Dacous) iar celorlalți Geți (ΓέταςGetas). Geții sunt stabiliți spre Pontus (Euxinus) și spre est, iar Dacii sunt situați în partea opusă spre Germania și spre izvoarele Dunării. Eu consider că Dacii erau denumiți Davi (Δάους, Daous, Davus în lat. nt.) cu multă vreme în urmă. De aceea printre cei din Attica (regiune antică în jurul Atenei, Grecia nt.) numele de Getul (Γέται, Getai) și Davul (Δοι, Daoi) erau în mod obișnuit nume de sclavi. ... cei din Attica obișnuiau să cheme sclavii cu numele poporului din care proveneau, cum sunt Lydus și Syrus”.
Placa 76. Poanson cu chipul regelui Zieado Dabo, cu inscripția MATO ZIEADO DABO.

Numele de „DABO”, adică „Davi”, apare și singur, fiind prezent în numele a trei regi antici menționați pe plăci, Piqeo Dabo, Zieado Dabo și Cirezo Dabo, adică „Piqeo Davul”, „Zieado Davul” și „Cirezo Davul”. De asemenea numele „GETO”, adică „Geți”, apare singur de mai multe ori în textele studiate, fiind prezent și după numele câtorva regi menționați pe plăci. BAZORIO GETO, SIQTO ZABIO GETO, MAIQO GETO, DERANEUSE MATIKO GETO și SIGOBIO MAIQO GETIO, adică „Bazorio Getul”, „Siqto Zabio Getul”, „Maiqo Getul”, „Deraneuse Getul” și „Sigobio Maiqo Getul”.
Placa 76. Poanson cu chipul regelui Bazorio, cu inscripția MATO BAZORIO GETO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.