Ce avem noi aici?

Mă numesc Răzvan Anghel și sunt un român pasionat de istoria noastră antică. De aceea am studiat plăcile dacice de plumb descoperite la Sinaia, artefacte pe care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” le ține în subsol de multă vreme, fără să le inventarize și să le studieze. Așa a apărut „Mato Davo Geto”, studiu realizat între anii 2006 - 2014. Lucrarea, redactată în format PDF, se poate descărca cu un click pe coperta cărții. Lectură placută!

duminică, 23 august 2015

Sunt foarte interesante grupările repetitive „Sarcero” și „Rotopano”. Prima apare în text sub formele SARCE, SARCERI 2, SARCERIO, SARCERO 2, SALCERO, iar a doua sub formele ROTOIPANO, ROTOPANO 2, ROTOPENEO, ROTOPERI și reprezintă probabil denumirea unor unități de luptă, tip de soldați care aveau ca armă secera, respectiv toroipanul (arh., buzdugan).
Grupările Sarcero și Rotopano apar pe plăcile 5, 25, 28, 79, 94, 120.
Pe placa 5 apare Sarcero în expresia de la începutul plăcii, SARCE DAB.
Pe placa 28 apare Rotopano în expresia DAKO ARMOS - SONTO ROMUNO DU SACEO SIO ROTOIPANO.
Pe placa 25 apar în expresiile ARMOSO RIOMIONO GIEO AEBO QIL ++++++++++- 11 SARCERI ++++++++++++- 13 SPDEZEIO și BOERBISETO AEBO GEO ARMOSO +++++ 5 ROTOPERI ++++- 5 LARISIRE +++++++++ 9 SARCERI. Expresiile par să descrie componența armatei romane și componența armatei lui Boerobisto (Burebista).
Pe placa 79 apar în expresiile SARCERO SOTIBOQA TALIEO GOITECEBO ROTOPANO GESO DO SARCERO SOE KOTIZECIEO PALOE.
Pe placa 94 apar în expresia SALCERO ROTOPANO, imediat sub un cartuș grafic în care apar două tipuri de soldați și un călăreț.

Pe placa 120 apar în expresia de la începutul plăcii, ROTOPENEO +++ MT-- SARCERIO+++.
Se observă că cele două grupări apar de multe ori împreună în text și de asemenea se observă alăturarea lor cu gruparea „Armoso” (DAKO ARMOS, adică „armata dacă”, ARMOSO RIOMIONO, adică „armata romană”, și BOERBISETO AEBO GEO ARMOSO, adică „Boerobisto avea ? armata”).
De asemenea se observă că în cinci dintre aparițiile celor două grupări, acestea sunt însoțite de semnele grafice care indică numărul de soldați, adică semnele „+” sau „*”. De remarcat în textul plăcii 25 apariția grupării QIL (XYΛ) chiar înaintea acestor semne grafice, confirmând astfel că fiecare semn grafic reprezintă o mie de oameni, din grecescul χίλιοι (chilioi), adică „o mie”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.