Ce avem noi aici?

Mă numesc Răzvan Anghel și sunt un român pasionat de istoria noastră antică. De aceea am studiat plăcile dacice de plumb descoperite la Sinaia, artefacte pe care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” le ține în subsol de multă vreme, fără să le inventarize și să le studieze. Așa a apărut „Mato Davo Geto”, studiu realizat între anii 2006 - 2014. Lucrarea, redactată în format PDF, se poate descărca cu un click pe coperta cărții. Lectură placută!

luni, 27 aprilie 2015

În textele plăcilor 58, 116 și 122 este folosită tehnica referințelor prin semne grafice, adică sunt folosite semne speciale pentru a creea o legătură de identitate comună, între un text care comunică numele unui rege și chipul acestuia (placa 58), între un text care comunică numele unui zeu și chipul acestuia (placa 122) sau între cuvinte scrise cu simboluri grafice puțin folosite pe plăci și semnificația lor scrisă cu caractere grecești.
Pe placa 58, care cuprinde o pleiadă de regi, probabil înaintași ai lui Boerobisto (Burebista), se întâlnește un caracter grafic unic lângă chipul fiecărui rege. Semnul se regăsește scris cu caractere grecești în cartușele cu text, înaintea numelui fiecărui rege.
Iată referințele folosite pe placa 58 :
Pe placa „dicționar” 116 sunt „traduse” în scriere cu caractere grecești semnificațiile unor semne formate prin combinarea unor litere din alfabetele arhaice. Semnele sunt precedate de un caracter grafic care reapare înaintea transcrierii cu caractere grecești, făcând legătura între cele două variante de scriere. Unele dintre semne mai apar și pe plăcile 14, 20, 52, 72, 80, 115 și 118.
Pe placa 122 se identifică două dintre chipurile care apar pe placă prin folosirea a două semne, „+” și +=”. Semnele apar și în text, lângă numele zeilor Zeoio(scris prescurtat ca Ж) și Ateno (scris ca ATE, cu caractere arhaice). În expresia „BOIO + Ж”, care este de fapt numele lui Zeoio, apare semnul „+” care este și lângă chipul lui Zeoio (în stânga-jos). La fel apar „+=” în expresia „DIEO ATE +=”, după numele zeiței Ateno (ATE) scris cu caractere speciale, semne care apar și lângă chipul zeiței (stânga-jos).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.