Ce avem noi aici?

Mă numesc Răzvan Anghel și sunt un român pasionat de istoria noastră antică. De aceea am studiat plăcile dacice de plumb descoperite la Sinaia, artefacte pe care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” le ține în subsol de multă vreme, fără să le inventarize și să le studieze. Așa a apărut „Mato Davo Geto”, studiu realizat între anii 2006 - 2014. Lucrarea, redactată în format PDF, se poate descărca cu un click pe coperta cărții. Lectură placută!

luni, 19 ianuarie 2015

Pe placa 110 apare expresia DROIZO ZAMOLXIOI. Pitagora este menționat în expresia SQIEPTIKO PITAGORASO adică „Scepticul Pitagora”. Expresia spune că Pitagora ar fi putut să fie unul dintre Scepticii (skepticos = căutător) Greciei anticeScepticismul filozofic este o abordare generală care spune că orice informație trebuie să fie susținută de dovezi și provine de la „Skeptikoi”, o școală filozofică care nu presupune, ci caută argumente și dovezi. Scepticismul își are originea în filozofia Greciei Antice, unde o parte dintre înțelepții sofiști greci din secolul al V-lea îen îmbrățișau deja curentul filozofic al Scepticismului

Expresia DROIZO ZAMOLXIOI, de pe placa 110.

Expresia SQIEPTIKO PITAGORASO, de pe placa 110.

Din prima expresie DROIZO ZAMOLXIOI, adică „Druidul Zamolxio” aflăm că Zamolxio aparține castei preoțești a Druizilor. Cea mai veche descriere a Druizilor vine de la Iulius Caesar în lucrarea sa „Commentarii de Bello Gallico”, fiind mai apoi descriși de Cicero (Cicero 44. I.XVI.90.), Tacitus (Tacitus. XIV.30.) și Pliniu cel Bătrân (Pliny c.78. XVI.249.)”. Druizii erau o castă nobiliară, alături de Equites, în structura socială a civilizațiilor celtice, care organiza viața religioasă, ritualurile de sacrificiu și îndeplineau procedurile judiciare. (Caesar, Julius. De bello gallico. VI.13–18.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.