Ce avem noi aici?

Mă numesc Răzvan Anghel și sunt un român pasionat de istoria noastră antică. De aceea am studiat plăcile dacice de plumb descoperite la Sinaia, artefacte pe care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” le ține în subsol de multă vreme, fără să le inventarize și să le studieze. Așa a apărut „Mato Davo Geto”, studiu realizat între anii 2006 - 2014. Lucrarea, redactată în format PDF, se poate descărca cu un click pe coperta cărții. Lectură placută!

duminică, 14 decembrie 2014

Trofeul (greacă : Tropaion, latină : Tropaeum) este un monument ce se ridica în Grecia antică pentru a sărbători o victorie asupra dușmanilor. Ritualul este preluat mai apoi și de către romani. Pe o structură de lemn, care consta din doi pari perpendiculari, ca o cruce, se agățau armurile, coifurile și armele inamicilor învinși și uciși în luptă. Un Trofeu era închinat în cinstea unui zeu, ca mulțumire pentru victoria obținută.
Trofee prezente în grafica plăcilor 130 și 114, unde apare imediat sub Trofeu și textul TRUPEO DAQO RIOMUNIEO, adică „Trofeul Dacilor și Romanilor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.