Ce avem noi aici?

Mă numesc Răzvan Anghel și sunt un român pasionat de istoria noastră antică. De aceea am studiat plăcile dacice de plumb descoperite la Sinaia, artefacte pe care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” le ține în subsol de multă vreme, fără să le inventarize și să le studieze. Așa a apărut „Mato Davo Geto”, studiu realizat între anii 2006 - 2014. Lucrarea, redactată în format PDF, se poate descărca cu un click pe coperta cărții. Lectură placută!

marți, 23 decembrie 2014

Sarmigetuzo este prezentă în foarte multe dintre aceste plăci, sub diferite forme care diferă doar prin câteva vocale sau prin interschimbarea dintre „S” și „Z”. Astfel întâlnim SARMIGETUZO (20 de apariții), SARMIGETOIZO (6 apariții), SAMIGETOIZO, SARMGETIUZO, SARMGITIOZA, SARMIGETOZO, SARMIGETZO, SARMIGETUZIO, SARMIGETAUSA, SRMIGETUZO, SARMIGETUSO și SARMIEGETOTOIZO. Prin prezența pe plăci în compania majorității regilor davo-geți, putem afirma că Sarmigetuzo a fost capitala regatului davo-get pe parcursul a câteva secole.
Poansonul folosit pentru a reprezenta cetatea Sarmigetuzo (Sarmizegetuza), placa 21.

2 comentarii:

  1. Felicit pe autor pt munca depusă.Acum ar trebui să meargă mai departe.Ideea e foarte bună.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Te asigur că voi continua să studiez aceste artefacte și pe această cale cer ajutorul celor interesați. Studiul trebuie să fie pluridisciplinar, și de aceea pe lângă munca de indentificare a grupărilor repetitive, de separare a scrisului continuu (scriptio continua), trebuie făcută și o analiză etimologică și gramaticală în paralel. Munca abia a început.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.