Ce avem noi aici?

Mă numesc Răzvan Anghel și sunt un român pasionat de istoria noastră antică. De aceea am studiat plăcile dacice de plumb descoperite la Sinaia, artefacte pe care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” le ține în subsol de multă vreme, fără să le inventarize și să le studieze. Așa a apărut „Mato Davo Geto”, studiu realizat între anii 2006 - 2014. Lucrarea, redactată în format PDF, se poate descărca cu un click pe coperta cărții. Lectură placută!

joi, 4 decembrie 2014

Rădăcina „ METE, MITO, MESO, MISO”, de pe plăci, prezentă și în grupările „GEZOMITO, GEZOMISO”, „SOMESE, SOMISO, SOMITO” și „SOROMESO, SOROMETE, SOROMESOE”, ar putea avea sensul de a purta, a ridica, a desemna, așa cum în limba română au rămas termenii arhaici „a sumete, sumes, a se sumeți, semeț”, adică „a ridica, a se ridica, ridicat, a înălța, a se înălța, înălțat”.
Putem astfel să traducem sintagma „ZEOIOI GEZOMITO” cu „Zeoio purtătorul lui Gezo” sau „Zeoio purtătorul Draconului”, similară cu expresia grecească „Zeus Aegiduchos” (Zeus era purtătorul lui Aegis, cu care stârnea teroarea în inamicii săi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.