Ce avem noi aici?

Mă numesc Răzvan Anghel și sunt un român pasionat de istoria noastră antică. De aceea am studiat plăcile dacice de plumb descoperite la Sinaia, artefacte pe care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” le ține în subsol de multă vreme, fără să le inventarize și să le studieze. Așa a apărut „Mato Davo Geto”, studiu realizat între anii 2006 - 2014. Lucrarea, redactată în format PDF, se poate descărca cu un click pe coperta cărții. Lectură placută!

joi, 11 decembrie 2014

Pitagora este menționat și el pe două dintre plăcile studiate, alături de care este menționat de asemenea și Zamolxis. Pe placa 2 se menționează Egiptul, sub forma EGEIPTIO, insula Samos (SAIMOIAX) și este menționat de două ori Pitagora, sub forma PIETAGORIO. Îl întâlnim și pe placa 110 sub forma SQIEPTIKO PITAGORASO (Scepticul Pitagora), placă pe care este menționată și insula Samos (IIZU SAMOEZ).
Expresia SQIEPTIKO PITAGORASO, adică „Scepticul Pitagora” ne spune că Pitagora ar fi putut să aparțină doctrinei filosofice a Scepticismului (din grecescul „skepticos”, căutător), potrivit căreia nu se poate obține o cunoaștere sigură despre cum sunt lucrurile în realitate. În ultima expresie apare insula Samos (insulă în Grecia, în Marea Egee), locul de naștere al lui Pitagora.
Expresia SQIEPTIKO PITAGORASO, de pe placa 110.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.