Ce avem noi aici?

Mă numesc Răzvan Anghel și sunt un român pasionat de istoria noastră antică. De aceea am studiat plăcile dacice de plumb descoperite la Sinaia, artefacte pe care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” le ține în subsol de multă vreme, fără să le inventarize și să le studieze. Așa a apărut „Mato Davo Geto”, studiu realizat între anii 2006 - 2014. Lucrarea, redactată în format PDF, se poate descărca cu un click pe coperta cărții. Lectură placută!

sâmbătă, 13 decembrie 2014

Basileul Moliseios Sirmio a fost un rege foarte important al Davo-Geților, așa cum apare pe placa 58 în expresia BASILEOS MOLISEIOS SIRMIOI, adică „Basileul Moliseios Sirmio”, ca figură centrală alături de Basileul Sarmizo (BASILEOS SARMIZ).
Pe aversul plăcii medalion 132 apare chipul  basileului Moliseios Sirmio, observându-se la o analiză atentă că s-a folosit exact același poanson ca pe placa 58. Pe reversul medalionului se găsește un chip feminin neidentificat, sub care se află doi soldați cu lăncii în mână, care par să păzească intrarea într-o cetate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.